Kortlekar från Öbergs

Öbergs kortlekar är förmodligen något de flesta svenskar har stött på i alla fall någon gång i livet. Köper du en kortlek i bokhandeln eller i någon annan affär finns det stor chans att den är av just märket Öbergs.

Tillverkas av Cartamundi

Öbergs kortlekar har använts i kortspel i generationer här i Sverige. De första kortlekarna började tillverkas 1902 och är än i dag i produktion. Numer produceras de dock utomlands och inte i Eskilstuna där kortlekarna länge tillverkades. Kortlekarna tillverkas närmare bestämt i Belgien och det är spelgiganten Cartamundi som tillverkar dem.

Specialupplagor

Precis som många andra kortleksmärken så har också Öbergs släppt kortlekar i många olika utföranden. Man har kunnat köpa kortlekar med alla möjliga sorters baksidor. De har till exempel samarbetat med designers och fotografer och släppt limiterade upplagor med kortlekar med annat än traditionella röda och blå baksidor. Framsidan på korten där man ser svit och valör brukar dock se likadan ut, men undantag finns förstås. Ibland har man även låtit designern sätta sin prägel på kortens framsida. Ett exempel är till exempel kortleken som Stig Lindberg designade för Öbergs på 50-talet. Man har också släppt en utgåva med lite kunglig glans. Designprinsen Sigvard Bernadotte designade en kortlek för Öbergs på 80-talet där både fram- och baksida var unik för kollektionen.

Reklamkortlekar

Öbergs kortlekar har också varit populära bland företag som velat göra reklamkortlekar. För den intresserade finns det massor av bilder på både reklamkortlekar och designade Öbergs kortlekar att titta på på nätet. Dessutom finns det en marknad för specialutgåvor och äldre Öbergskortlekar så de kan dyka upp på både auktioner och loppisar. Har du någon gammal kortlek i byrålådan kan det därför vara bra att undersöka om den har något värde på marknaden så att den inte hamnar i soptunnan i onödan.

Förutom vanliga spelkortlekar med 52 kort har Öbergs också tillverkat kortlekar för kortspelet Kille.